Szukaj na tym blogu

Bajecznie prosty schab ze śliwką

Bajecznie prosty schab ze śliwką







Składniki:
  • 2,5 kg schabu bez kości 
  • 200 g śliwek suszonych 
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek w proszku 
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 szk. bulionu wieprzowego 
  • 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej mięso nacieramy przyprawami, owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia robimy dziurkę w mięśnie i upychamy ciasno sparzonymi śliwkami.
  2. W brytfannie na roztopiony i rozgrzany smalec wkładamy mięso i opiekamy je na ogniu. Po opieczeniu na mięsie kładziemy masło i wstawiamy całość do piekarnika na 200 stopni. Po roztopieniu masła polewamy mięso miodem, a bulion wlewamy do brytfanny i można wrzucić resztę śliwek. Ponownie do piekarnika  na 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso i podlewać powstałym sosem.

Smacznego :)

Sos tatarski

Sos tatarski

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 szkl. śmietany ukwaszonej 18%
  • 2 ogórki z octu
Sposób wykonania: 
Ugotowane żółtka, sól, cukier i ocet utrzeć i dodać pokrojone w małą kostkę ogórki i białko, no i pozostałe skladniki. Wymieszać.
Smacznego :)
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku






Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, morszczuka)
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. wody
 Składniki do przekładania:
  • 2 duże cebule 
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
Składniki na zalewę:
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • sól
  • 1/2 szkl. wody
Sposób wykonania:
  1. Składniki na ciasto łączymy i przygotowujemy, tak jak na naleśniki, ale musi być ciut gęstrze.
  2. Rybę posypujemy przyprawą uniwersalną i obtaczamy w cieście.
  3. Smażymy na oleju.
  4. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę.
  5. Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej pozostałe składniki. Gotujemy przez 3 minuty.
  6. Na dno dużej miski wykładamy warstwami ostudzoną rybę, warzywa i zalewamy przygotowaną zalewą.
Porada:
  1. Potrawę najlepiej wykonać dzień przed podaniem by składniki mogły się przegryźć.
Smacznego :)


Sałatka śledziowa z rodzynkami

Sałatka śledziowa z rodzynkami


Szukacie wigilijnego pomysłu na śledzia? Taka sałatka sprawdzi się idealnie.

Składniki:
  • 1 kg śledzi
  • 1 kg cebuli
  • 150 g rodzynek
  • 2 małe słoiczki ketchupu
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • olej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju. Dodać namoczone we wrzątku rodzynki, a także pokrojoną w kostkę paprykę, ketchup, pieprz i cukier.
  2. Wszystko razem dusić na małym ogniu
  3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę obrane śledzie.
Smacznego :)
Gruba pizza z blachy

Gruba pizza z blachy


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kostki drożdży świeżych 
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 4 szklanki mąki
  • ok. 1 łyżki stołowej oleju
  • sól
Składniki na nadzienie:
  • puszka ananasów
  • puszka kukurydzy
  • kiszone ogórki
  • ok. 300 g sera żółtego
  • 5 kiełbasek 
  • 400 g koncentratu
  • oregano, bazylia
  • 2-3 cebule
Sposób wykonania:
Drożdże i cukier zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie łączymy z mąką i zagniatamy ciasto, dodajemy olej. Dokładamy jeszcze tyle mąki, czy oleju, aby ciasto było sprężyste i odchodziło od ręki. Wykładamy je na dużą blachę do pieczenia ciast, która jest wysmarowana olejem.

Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, tak samo postępujemy z cebulą. Do miski rzucamy podsmażoną kiełbasę, dodajemy przyprawy, koncentrat, 200 g startego żółtego sera i resztę składników. Dokładnie mieszamy.

Farsz wykładamy na ciasto i posypujemy resztą sera.  Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)

PS. Nadzienie może być dowolne :)
PS2. Ja z tych składników, które podałam robiłam dwa osobne nadzienia na jedną blachę :)


Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger