Szukaj na tym blogu
Bruschetta
Składniki:
- 1 bagietka
- 3 średnie pomidory
- kilka łyżek oliwy
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
Sposób wykonania:
Bagietkę kroimy i z obu stron kropimy oliwą, następnie wstawiamy do piekarnia w 180 stopniach na ok. 10 minut, aby się zarumieniła. W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasienia i kroimy w małą kostkę. Do skrojonych pomidorów dodajemy posiekaną bazylię i zioła, a także 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dobrze wymieszać i podawać na kromkach bagietki.
Smacznego :)
Papuzi tort
Tort powstał z okazji ukończenia studiów :) Powracam do bloga na dobre jako Pani Magister ;p
Składniki na biszkopt (wszystkie składniki w temper. pokojowej):
- 225 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 345 ml mleka
- barwniki
- 900 ml kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i przesiać. Masło zmiksować na gładką masę, następnie dodawać po trochu cukru i dalej miksować. Później dodajemy po jednym białku i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy na zmianę do całej masy mąkę i mleko. Powstałą masę dzielmy na 6 części i łączymy każdą część z dowolnym kolorem. Następnie każdą część przekładamy do 6 blatów o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach (wszystko zależy jaki mamy piekarnik).
W tum czasie miksujemy kremówkę, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i serek mascarpone.
Masę przekładać wystudzone blaty. Chłodzić tort minimum 3 godziny.
Smacznego :)
Uwagi:
1. Autorka oryginału przestrzega przed używaniem barwników w płynie. Nie ma się absolutnie tym martwić! Użyłam w płynie i nic się nie stało. Po prostu ilość mleka zmniejszyłam z 355 do 345 ml.
2. Niestety taka ilość kremu ledwo co mi starczyłam na przykrycie blatów, już nie mówiąc o dekoracjach na wierzchu. Polecam zrobić z 1,5 porcja albo i nawet podwoić.