Szukaj na tym blogu

Sok z pietruszki

Sok z pietruszki


Składniki:
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 cytryny 
  • 0,5 litra wody
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie kiwi do poprawy smaku
Sposób wykonania:

  1. Wszystko zblendować.
  2. Następnie przelać przez sito. Najlepiej smakuje schłodzone. 
Smacznego :)
Bruschetta

Bruschetta


Składniki:
  • 1 bagietka
  • 3 średnie pomidory
  • kilka  łyżek oliwy 
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
Sposób wykonania:
Bagietkę kroimy i z obu stron kropimy oliwą, następnie wstawiamy do piekarnia w 180 stopniach na ok. 10 minut, aby się zarumieniła. W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasienia i kroimy w małą kostkę. Do skrojonych pomidorów dodajemy posiekaną bazylię i zioła, a także 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dobrze wymieszać i podawać na kromkach bagietki. 
Smacznego :)


Koktajl owocowy

Koktajl owocowy


Składniki na 1 porcję:

  • 1 banan
  • 1 duże jabłko
  • 1 kiwi
Sposób wykonania:
Owoce obrać i zmiksować z małą odrobiną wody dla rozruchu maszyny. 
Smacznego :)

Papuzi tort

Papuzi tort




Tort powstał z okazji ukończenia studiów :) Powracam do bloga na dobre jako Pani Magister ;p

Składniki na biszkopt (wszystkie składniki w temper. pokojowej):
  • 225 g masła 
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 345 ml mleka
  • barwniki
Skłaniki na krem:
  • 900 ml kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  •  5-6 łyżek cukru pudru 
Sposób wykonania:
  Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i przesiać. Masło zmiksować na gładką masę, następnie dodawać po trochu cukru i dalej miksować. Później dodajemy po jednym białku i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy na zmianę do całej masy mąkę i mleko. Powstałą masę dzielmy na 6 części i łączymy  każdą część z dowolnym kolorem. Następnie każdą część przekładamy do 6 blatów o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach (wszystko zależy jaki mamy piekarnik).
W tum czasie miksujemy kremówkę, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i serek mascarpone.
Masę przekładać wystudzone blaty. Chłodzić tort minimum 3 godziny.
Smacznego :)

Uwagi:
1. Autorka oryginału przestrzega przed używaniem barwników w płynie. Nie ma się absolutnie tym martwić! Użyłam w płynie i nic się nie stało. Po prostu ilość mleka zmniejszyłam z 355 do 345 ml.
2. Niestety taka ilość kremu ledwo co mi starczyłam na przykrycie blatów, już nie mówiąc o dekoracjach na wierzchu. Polecam zrobić z 1,5 porcja albo i nawet podwoić.






Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger