Szukaj na tym blogu

Świąteczny keks





Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu (np. jabłkowy)
  • 1/4 szkl. mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • 200 g suszonej żurawiny i moreli 
Do dekoracji:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g kandyzowanych owoców
Sposób wykonania:
  1. Rodzynki i owoce na ciasto drobno pokroić i dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami mąki. 
  2. Resztę mąki połączyć z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku.
  4. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki, szkl. mleka i wymieszać. Znowu dodać 1/3 część mąki, wymieszać. 
  5. Na końcu dodać pozostałą mąkę oraz rodzynki i owoce.
  6. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w 190 stopniach przez około 80 minut (do suchego patyczka).
  8. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Posypać resztą owoców. 
Smacznego :)

1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger